Voorpagina Warme daken Witte dakbedekking Zonne energie Groene daken Moestuin daken Herbruikbare daken Contact




Condooms en tampons uit het riool voor het groene dak

Condooms, tampons, maandverband en natte doekjes, rechtstreeks uit het riool. Materiaal waar de meeste mensen het liefst zo ver mogelijk bij vandaan blijven.

Condooms, tampons, maandverband en natte doekjes, rechtstreeks uit het riool. Materiaal waar de meeste mensen het liefst zo ver mogelijk bij vandaan blijven. Maar dat geldt niet voor een groepje studenten dat het rioolafval wil gebruiken als compost voor groene daken, meld het AD.
 
In de kelder van BlueCity in Rotterdam, een oud-zwembad waar met duurzame initiatieven wordt geëxperimenteerd, laten de studenten een plantje groeien uit een samengeperst stuk afval, dat bestaat uit allerlei vieze dingen die afkomstig zijn uit het riool. Het resultaat: afval dat kan worden gebruikt als bodem voor groene daken. ,,Planten groeien er uitstekend op, omdat het veel vocht opneemt”, vertelt Jelle. Daarbij is het een goed alternatief voor producten die nu worden gebruikt, want die zijn niet volledig duurzaam. Zo kunnen we ook echt concurreren op de markt.”


Groen dak afval

Jelle vormt samen met Bas van der Leeden (23) en Anne Korthals (25) een team dat meedoet aan de BlueCity Circular Challenge. Dat is een competitie tussen studenten en net afgestudeerden. Vier teams werken zes weken lang aan oplossingen voor concrete duurzaamheidproblemen van Rotterdamse bedrijven. Alle problemen houden verband met reststromen: restafval dat overblijft nadat al het recyclebare afval is gescheiden. Het team van Jelle kreeg de reststroom van Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard (HHSK) toegewezen. Zij gingen de afgelopen weken aan de slag met alles wat het rioolrooster opvangt.
 
Maar is dat dan niet vies? ,,Het is misschien wel een beetje ranzig, inderdaad”, vertelt Anne. ,,Mijn vriendinnen keken ook wel raar op toen ik vertelde dat ik me bezig zou gaan houden met gebruikte condooms en tampons. Ach, je raakt gewend aan de viezigheid. Ik zie het als een unieke kans. Het is écht een heel leuk project.”
 
Jelle is het daar mee eens. ,,Ik vind het mooi dat wij op deze manier ons steentje kunnen bijdragen aan een duurzame wereld. Daarnaast is het tof dat wij echt een verschil maken voor HHSK, omdat zij hun afval nu nog verbranden en onze oplossing volledig duurzaam is.”  Het drietal versloeg vrijdagavond de andere teams die meededen aan de wedstrijd. De prijs? Begeleiding om een start-up rondom het idee op te zetten. Daarnaast ontvangt het team een bedrag van €5.000,- om in hun project te investeren.

 

Verzekeraars merken al jaren dat klimaatverandering gaande is. Het Centrum voor Verzekeringsstatistiek heeft de recentste klimaatscenario's van het KNMI doorgerekend op toekomstige schade. Daarbij is gekeken naar klimaatschade aan woonhuizen en voor bedrijven en auto's. Uit die berekening blijkt dat de schade jaarlijks in het ergste geval ruim 260 miljoen euro op jaarbasis zal toenemen ten opzichte van de huidige situatie.

Bron: Algemeen Dagblad 


Datum: 24-10-'17

Terug