Voorpagina Warme daken Witte dakbedekking Zonne energie Groene daken Moestuin daken Herbruikbare daken Contact
Eigenaar zonnecelfabrikant miljardair in 3 dagen

Li Hejun, oprichter van de Chinese zonnecelfabrikant Hanergy, is in drie dagen multimiljardair geworden. Door een koerssprong van het aandeel van bijna 80% is het aandeel met $40 miljard nu meer waard dan Twitter, dat $30 marktwaarde heeft.

Li Hejun, oprichter van de Chinese zonnecelfabrikant Hanergy, is in drie dagen multimiljardair geworden. Door een koerssprong van het aandeel van bijna 80% is het aandeel met $40 miljard nu meer waard dan Twitter, dat $30 marktwaarde heeft, meld de Telegraaf.

Hejun staat nu bovenin de lijst van rijkenmagazine Forbes met meest vermogende Chinezen. De koerssprong is opmerkelijk, omdat de vraag naar de dunne zonnecelfilms uit Azië sterk is afgenomen.
Energiebedrijf Nuon zou in 2010 nauwe samenwerking hebben gezocht met Hanergy voor de investering in de zonnecelfabriek Helianthos in Arnhem.

Goedkope panelen
Klanten keren wereldwijd weer terug naar de duurdere zonnecelvarianten uit eigen land, omdat de Aziatische panelen vaak slecht van kwaliteit blijken te zijn.
Maar Hanergy Thin Film heeft er geen last van. Het genoteerde bedrijf profiteert van de waardestijging van 'groene' of duurzame aandelen in China, nadat de klachten over smog in de lucht toenemen. Vorig jaar nam het aandeel al 550% in waarde toe.

Paniek om smog
De prijsstijging wordt volgens bloggers veroorzaakt door paniek, nadat een video viraal is gegaan waarin de schade door smog voor de Chinezen wordt getoond. De sterke prijsstijging is de toezichthouders van de beurs ook opgevallen. Hanergy liet zelf onderzoek doen naar koersmanipulatie.

Datum: 06-03-'15

Terug