Voorpagina Warme daken Witte dakbedekking Zonne energie Groene daken Moestuin daken Herbruikbare daken Contact
Energiedoelen woningcorporaties lastig

In 2020 zouden sociale huurwoningen energielabel B moeten hebben. Maar dat gaat de corporaties voor 2030 niet lukken, meld dagblad Trouw.

In 2020 zouden sociale huurwoningen energielabel B moeten hebben. Maar dat gaat de corporaties voor 2030 niet lukken, meld dagblad Trouw.
Woningcorporaties slagen er niet in om voldoende woningen energiezuinig te maken, doormiddel van bijvoorbeeld zonnepanelen. Vijf jaar geleden spraken zij met elkaar af dat al hun woningen in 2020 gemiddeld energielabel B moeten hebben. Die doelstelling halen ze volgens de onderzoekers pas in 2030. Dat schrijft financieel adviseur Finance Ideas in een onderzoeksrapport, gemaakt in opdracht van branchevereniging voor woningcorporaties Aedes.
 
Finance Ideas onderzocht de meerjarige investeringsplannen van corporaties en de renovaties die op stapel liggen. Daaruit blijkt dat corporaties de komende jaren 10 miljard euro hebben uitgetrokken om hun oudere, energie slurpende woningen onder handen te nemen. Maar willen ze over krap drie jaar op het gros van hun woningen energielabel B kunnen plakken, dan moet er minstens 5,9 miljard bij. Ook moeten ze dan twee keer zo veel renoveren als nu. Volgens de huidige vooruitzichten halen slechts 117 van de 334 onderzochte corporaties (35 procent dus) de doelstelling.

dakisolatie
 
Corporaties hebben met hun 2,3 miljoen woningen dertig procent van de Nederlandse woningmarkt in het bezit. Die sociale huurders stoten samen met de rest van de Nederlandse huishoudens jaarlijks zo’n 4 ton aan CO2 uit, voornamelijk door te stoken.
 

woningcorporaties grote steden

Vooral in grote steden als Amsterdam, Rotterdam en Den Haag valt het verduurzamen corporaties zwaar. Daar staan veel oudere woningen, en corporaties beschikken vaak niet over de financiële middelen om de benodigde verbouwingen uit te voeren. Voor de sector als geheel, ruim tachtig procent, is geldgebrek geen probleem. Maar, zeggen de onderzoekers, als er volop wordt verduurzaamd, dan komen andere verplichtingen in het nauw, zoals huurmatiging en het bouwen van extra woningen.

Bron: Trouw


Datum: 22-06-'17

Terug