Voorpagina Warme daken Witte dakbedekking Zonne energie Groene daken Moestuin daken Herbruikbare daken Contact
Groene daken trend verspreid over de wereld

Deze week besloot San Francisco als eerste stad van de Verenigde Staten dat bepaalde gebouwen een ecologisch verantwoord dak moeten krijgen.

Deze week besloot de Amerikaanse stad San Francisco dat bepaalde gebouwen een ecologisch verantwoord dak moeten krijgen. Het besluit past in een trend die zich over de wereld verspreidt en waar onze planeet volgens voorstanders veel baat bij heeft. Een nieuwe wet, die in januari van kracht gaat, schrijft voort dat 15 tot 30 procent van de dakoppervlakte van nieuwbouwprojecten wordt voorzien van zonnepanelen danwel wordt beplant.

Subsidie Groene daken


“Ik denk dat veel mensen zich al lang afvragen waarom we onze daken niet beter gebruiken,” zegt Scott Weiner van de Board of Supervisors van San Francisco, die het wetsvoorstel indiende. Veel projectontwikkelaars ondersteunen de wet, aangezien die een extra alternatief biedt om aan bestaande eco-vriendelijke eisen te voldoen. Groene daken zijn immers goedkoper om te installeren dan zonnepanelen.

Ook elders op de wereld worden vergelijkbare maatregelen genomen. Cordoba werd in juli de eerste stad in Argentinië die groene daken eist. Een nieuwe wet in Frankrijk die in maart van kracht gaat schrijft voor dat ten minste een deel van de daken van alle nieuwbouw groen is of is voorzien van zonnepanelen. In 2009 al ging in Toronto een vergelijkbare wet van kracht. In Duitsland worden groene daken al sinds 1970 gesubsidieerd.

Bron: Auteur Jackie Snow / Zoë de Goede


Datum: 04-11-'16

Terug