Voorpagina Warme daken Witte dakbedekking Zonne energie Groene daken Moestuin daken Herbruikbare daken Contact
Grootste dakkas ter wereld in Chicago

Het dak van de nieuwe fabriek van een duurzame zeepfabrikant in Chicago krijgt de grootste dakkas ter wereld. De bouw van de fabriek begint dit najaar al.


Het dak van de nieuwe fabriek van een duurzame zeepfabrikant in Chicago krijgt de grootste dakkas ter wereld. De bouw van de fabriek begint dit najaar al.
 
Het Amerikaanse concern. producent van milieuvriendelijke zeep, opende in april een nieuwe fabriekshal in de wijk South Side van Chicago. Het complex is voorzien van drie zonnepaneel installaties die meedraaien met de zon, en een windturbine met een geïnstalleerd vermogen van 600 kilowatt. De hernieuwbare energiebronnen leveren samen een derde van de stroom die de fabriek verbruikt.
 
De meest opvallende feature is de enorme kas die op het dak komt te staan. Dit najaar begint de bouw van de kas met een totale oppervlakte van bijna 7.000 vierkante meter. De dakkas word de grootste ter wereld, groter dan die op het dak van de RAI in Amsterdam.
 
De kas is zo zwaar dat de draagconstructie van de fabriek daar speciaal op is gebouwd. Ook draagt deze bij aan een betere, energiebesparende isolatie en klimaatbeheersing.
 
Voor het ontwerp van de fabriek is er inspiratie opgedaan bij de nieuwbouw van het Belgisch bedrijf, eveneens producent van milieuvriendelijke reinigingsmiddelen. De groene kas is zo isolerend dat de fabriek geen verwarming en geen airco nodig heeft.
 
Volgens het concern is het op de vloer van de Belgische fabriek nooit kouder dan 4 graden Celsius en nooit warmer dan 26 graden. Bij extreme kou maken ze gebruik van aanvullende warmtestralers op aardgas.
 
Naar verwachting leveren de kassen met een teelt op hydrocultuur per jaar zo’n 500 ton verse groente zonder pesticiden of kunstmest. De teelt bestaat onder meer uit boerenkool en verschillende soorten sla. De opbrengst verkoopt het bedrijf aan lokale restaurants en winkels en op een boerenmarkt in Chicago.


Datum: 23-07-'15

Terug