Voorpagina Warme daken Witte dakbedekking Zonne energie Groene daken Moestuin daken Herbruikbare daken Contact
Grote stijging zonnepanelen in Nederland

In een jaar tijd is het aantal adressen met geregistreerde zonnepanelen gestegen van 125.000 naar 185.000 locaties. Jaarlijks wordt er alleen al in het netgebied van een grote netbeheerder, onder andere de provincies Zuid Holland en Utrecht, zon 100 megaWatt elektriciteit uit zon opgewekt. Dat staat gelijk aan het energieverbruik van ongeveer 30.000 huishoudens.

Consumenten en bedrijven gebruiken de elektriciteit die uit zon wordt opgewekt voornamelijk voor eigen gebruik. Overtollige duurzame energie wordt teruggeleverd aan de elektriciteitsnetten. De koploper in Nederland en daarmee ook de grootste stijger is de stad Utrecht. In één jaar tijd is het aantal adressen met geregistreerde zonnepanelen ruim verdubbeld van 1342 naar 3151. Den Haag volgt op een eervolle tweede plaats met bijna 3000 adressen met geregistreerde zonnepanelen.

Gemeenten schrijven dit succes toe aan subsidieregelingen en buurtcollectieven.

Behalve het aantal geregistreerde adressen met zonnepanelen neemt ook het vermogen per adres toe. Mensen kiezen ervoor om meer panelen aan te schaffen en ook de opwekcapaciteit van de panelen is in de loop van de jaren verbeterd. Door zelf energie te produceren besparen consumenten of bedrijven op de energierekening en wordt bijgedragen aan een beter milieu.

Datum: 30-07-'14

Terug