Voorpagina Warme daken Witte dakbedekking Zonne energie Groene daken Moestuin daken Herbruikbare daken Contact
Invoering tijdelijk energielabel vanaf januari 2015

Huiseigenaren die nog geen energielabel hebben, krijgen in januari 2015 een voorlopig energielabel voor hun woning toegestuurd. Dit schrijft minister Blok aan de Tweede Kamer.

Het voorlopig energielabel dat huiseigenaren toegestuurd krijgen, is gebaseerd op een aantal reeds bekende gegevens, zoals woningtype, oppervlakte en bouwjaar. Aan de hand van maximaal tien vragen is het mogelijk om het energielabel definitief vast te stellen, zodat aan de wettelijke vereiste bij verkoop of verhuur voldaan wordt.

Blok (minister voor Wonen en Rijksdienst) zegt hiermee de afspraken na te komen die in het Energieakkoord over het energielabel zijn gemaakt. Met dat voorlopige energielabel moeten eigenaren inzicht krijgen in de energieprestatie van hun woning opdat zij efficiënte besparingsmaatregelen kunnen nemen om de energiekosten te verlagen. Zo is de gedachte. "Als een woning wordt verkocht of verhuurd, moet het voorlopig label zijn omgezet naar een definitief label". Het omzetten van voorlopig naar definitief gebeurt met behulp van een website en zal naar verwachting enkele tientjes kosten. Voor het huidige energielabel betalen huiseigenaren ongeveer 100 à 200 euro.

Sinds 2008 is het verplicht om bij verkoop, nieuwe verhuur en oplevering van een woning een energielabel te overhandigen. De Tweede Kamer heeft minister Blok verzocht om het huidige energielabel eenvoudiger vorm te geven en de huiseigenaar zo min mogelijk bureaucratische rompslomp te bezorgen.


Bron: Cobouw


Datum: 11-06-'14

Terug