Voorpagina Warme daken Witte dakbedekking Zonne energie Groene daken Moestuin daken Herbruikbare daken Contact




Klimaatscenario's KNMI: Nattere winters, hetere zomers

Nederland krijgt eind deze eeuw het hele jaar door te maken met heftiger regenval en hagelbuien. Zelfs in de hete en drogere zomers, zullen de buien die wel vallen meer water aanvoeren dan nu normaal is.

Nederland krijgt eind deze eeuw het hele jaar door te maken met heftiger regenval en hagelbuien. Zelfs in de hete en drogere zomers, zullen de buien die wel vallen meer water aanvoeren dan nu normaal is. Hollandse winters worden tegen die tijd vergelijkbaar met de huidige winters langs de Franse westkust bij Bordeaux.

Dat blijkt uit vier nieuwe klimaatscenario's die het KNMI in De Bilt vandaag presenteerde. De modellen zijn nadrukkelijk geen weersvoorspelling, maar bedoeld om beleidsmakers kaders te geven waarbinnen het Nederlandse klimaat zich vermoedelijk zal begeven. Het heftiger weer is vooral een gevolg van de toenemende hoeveelheid waterdamp die door de opwarming in de atmosfeer zit.

Uitgangspunt voor de doorrekening is het jongste rapport van het VN-klimaatpanel IPCC. Sommige extreme uitkomsten van eerdere studies zijn daardoor iets naar beneden bijgesteld, zoals de zomerse opwarming en uitdroging in de heetste versie. Daar staat tegenover dat de zeespiegelstijging 100 centimeter in 2100 kan bedragen, tegen de 85 centimeter in een eerder KNMI-scenario. In de KNMI-studie is gerekend met een relatief snelle wereldwijde opwarming, veroorzaakt door veel CO2-emissies, en een tragere opwarming bij gematigder uitstoot. Daarnaast is er rekening gehouden met een gewijzigde luchtaanvoer boven Nederland door de klimaatverandering; die kan zowel meest oost als meer west uitpakken. In totaal ontstaan zo vier mogelijke klimaatversies voor Nederland tot 2085.

Het rapport geeft niet direct aanleiding om het Nederlands beleid aan te passen, aldus staatssecretaris Mansveld, die het rapport in ontvangst nam. Met onder meer het Deltaprogramma worden al maatregelen genomen om Nederland te beschermen tegen overstromingen en te zorgen voor voldoende zoetwater. 'Het nieuwe rapport van het KNMI onderstreept de noodzaak hiermee door te gaan', aldus Mansveld in een reactie. Ze benadrukte ook dat maatregelen vooral op Europees niveau en wereldwijd moeten worden genomen: 'De overheid kan wel plannen in haar eentje bedenken, maar vieze lucht houdt niet op bij de grens.'

Bron: ANP-KNMI

Datum: 26-05-'14

Terug