Voorpagina Warme daken Witte dakbedekking Zonne energie Groene daken Moestuin daken Herbruikbare daken Contact
Minimale dekking door zonnepanelen op daken in Nederland

Een directeur van een wereldwijde speler op de energiebranche, stelt met grote zekerheid te kunnen zeggen dat het maximale potentieel aan zone-energie op de Nederlandse daken rond de 16 Gigawattpiek is.

“In Nederland is nog veel te winnen op het gebied van zonne-energie, maar we moeten uitkijken voor te optimistische schattingen”, stelt Goovaerts. Hij zegt te willen reageren op recente cijfers van onder andere Adviesbureau DNV, dat stelt dat zonnepanelen in Nederland 130 % van de elektriciteitsbehoefte van alle huishoudens zouden kunnen opwekken. 
 
zonnepanelen“De praktijk leert dat 50 procent realistischer is. Omdat de onderneming de werkelijke situatie exact in kaart brengt, meent de directeur met grote zekerheid te kunnen zeggen dat het maximale potentieel aan zonnestroom op Nederlandse daken rond de 16 Gigawattpiek is. Dat is ruim de helft van het totale Nederlandse particuliere stroomverbruik. Een studie van DNV komt met 41 GWp tot 130% van het stroomverbruik. Als ook de daken van bedrijven en openbare gebouwen zouden worden meegeteld stijgt dit getal zelfs tot 66 GWp. 

“We willen een realistisch beeld geven van de potentie van zonne-energie in Nederland. Daarom laten we ons niet verleiden tot opgeklopte cijfers.” Bijkomend voordeel van deze naar beneden bijgestelde cijfers is dat er geen gevaar dreigt tot overbelasting van het elektriciteitsnetwerk. Volgens het aangehaalde DNV-rapport kan het Nederlandse stroomnetwerk met kleine aanpassingen16 GWp aan geïnstalleerd solarvermogen verwerken.
Door: Cobouw


Datum: 17-06-'15

Terug