Voorpagina Warme daken Witte dakbedekking Zonne energie Groene daken Moestuin daken Herbruikbare daken Contact




Muggen op platte daken en goten

Het jaar 2015 is tot dusverre nog geen echt muggenjaar", aldus Koenraadt. "Er is nog niet heel veel regen gevallen dit voorjaar en ook was het nog niet heel warm. Als een mug eitjes legt in een plas met water, komen ze bij zomerse temperaturen binnen 2 3 dagen uit.

dakgootHet jaar 2015 is tot dusverre nog geen echt muggenjaar", aldus Koenraadt. "Er is nog niet heel veel regen gevallen dit voorjaar en ook was het nog niet heel warm. Als een mug eitjes legt in een plas met water, komen ze bij zomerse temperaturen binnen 2 3 dagen uit. Daarna duurt het nog twee tot drie weken voordat de uitgekomen larven tot muggen zijn uitgegroeid. De temperatuur moet dan constant 20 Celsius zijn. Dat is relatief warm. Gemiddeld is het hier in Nederland 18° Celsius in de zomer. De weersomstandigheden fluctueren sterk. Vorig jaar begon het muggenseizoen heel vroeg. Nu loopt het achter. De temperaturen blijven gemiddeld.'', aldus Koenraadt. 
 
Voelen muggen zich thuis op daken?:
Uitgaand van de voorwaarden, moet er minimaal drie weken een plas water op het dak staan, wil een mug überhaupt uitkomen. De omstandigheden op het dak zijn extremer dan in andere bekende gevallen waarbij muggen zich g goed kunnen ontwikkelen. In een regenton, potjes en bakken in de tuin en in restjes water in autobanden zijn de omstandigheden vaak ideaal voor muggen om zich te vermenigvuldigen. Het moet stil- staand water zijn. Mogelijk gaat de ont- wikkeling van muggen op het dak sneller doordat het water sneller opwarmt. Daarentegen moet een plas behoorlijk groot zijn. Een te snelle verdamping is funest voor de ontwikkeling van een mug p het open platte dak kan een mug zich daarom mogelijk minder vaak vermenigvuldigen dan op een beschutte plek.

Is er onderzoek gedaan naar muggen op het dak?:
 
weinig Volgens Koenraadt is er maar bekend over de ontwikkeling van muggen op daken. "Er zijn geen specifieke studies over bekend. Daken zijn over het alge- meen voor de onderzoekers van de universiteit slecht toegankelijk. Uitspraken over de ontwikkeling van muggen op het dak zijn dan ook vooral aannames, gebaseerd op bekende situaties. Naast de tijdsduur dat er water moet liggen is het voor larven ook van belang dat er voldoende voedsel is. Wat rommel, zoals bladafval en pollen kunnen zorgen voor g voldoende groei van bacteriën, waarmee r de larven zich kunnen voeden. Nederland s kent ongeveer 40 soorten steekmuggen." Uitgaande van de genoemde voorwaarden, zal de 'gewone huissteekmug', zich van al die soorten waarschijnlijk het meest thuis voelen op het platte dak, denkt Koenraadt. 
 
Regelmatig is er te lezen over de mogelijke komst van 'gevaarlijke' muggen die ziektes met zich mee brengen. In hoeverre is er dreiging voor Nederland?
 
Koenraadt: "Soms komen er muggen in Nederland binnen die gevaarlijk zouden kunnen zijn. Denk aan larven die meekomen met de import van lucky bamboo of in tweedehands autobanden uit Azië. 

Wat zou een dakdekker kunnen doen om muggen van het dak te weren?
 
"Er moet zo min mogelijk water op het dak zijn. Een goede afvoer is dus gewenst. En goed schoonmaken helpt ook om de voedingsbodem voor de muggen weg te nemen'', stelt Koenraadt. Het past in het advies van brancheorganisatie Vebidak om het dak periodiek te reinigen om plasvorming tegen te gaan. 

Een groen dak kan water bufferen en plasvorming tegengaan. Zou dit een goede remedie kunnen zijn tegen muggen?
 
"Een groendak, dat zou prima kunnen helpen. Ook hier geldt weer, zolang er maar geen open en langdurig stilstaand water is. Laat dus geen gieter staan waar nog wat water in zit." Een vijver kan volgens Koenraadt wel, als er maar stroming of leven in zit. "Vissen, kikkers en salamanders eten de larven op."
 
Bron: Vebidak 


Datum: 06-08-'15

Terug