Voorpagina Warme daken Witte dakbedekking Zonne energie Groene daken Moestuin daken Herbruikbare daken Contact
'Notaris moet verkoop woning zonder energielabel blokkeren'

Notarissen zouden moeten kunnen ingrijpen als de verkoper van een huis geen energielabel heeft geregeld. Dat zegt directeur Hans van der Ploeg van brancheorganisatie VBO Makelaar dinsdag tegen radiozender BNR.

Notarissen zouden moeten kunnen ingrijpen als de verkoper van een huis geen energielabel heeft geregeld. Dat zegt directeur Hans van der Ploeg van brancheorganisatie VBO Makelaar dinsdag tegen radiozender BNR.

Sinds 1 juli kan de Inspectie Leefomgeving en Transport een boete uitdelen als er geen energielabel is. De boete is maximaal 405 euro. Verkopers krijgen eerst een waarschuwing en de mogelijkheid om alsnog een label aan te vragen, voordat zij de boete opgelegd krijgen. 

energielabel woonhuis

Maar Van der Ploeg vindt dat de handhaving te wensen overlaat, omdat de waarschuwing pas twee maanden na de verkoop komt. Het is lastig om na de overdracht als oud-eigenaar nog voor een energielabel te zorgen.

"Wat nou als die nieuwe eigenaar niet bereid is om de deur open te doen? Dat is vraag één", stelt Van der Ploeg. Hij pleit er daarom voor om de notaris de bevoegdheid te geven om een verkoop te blokkeren.

Energielabel verplichten


Vereniging Eigen Huis (VEH) is het niet eens met het voorstel om de verkoop te blokkeren. "Dat is een buitenproportioneel zware straf voor een lichte administratieve overtreding", zegt woordvoerder Hans André de la Porte van VEH. "Daar kun je niet zo'n zware sanctie op zetten als het niet kunnen verkopen van het huis."

Milieuorganisatie Natuur & Milieu vindt het voorstel van VBO ook te ver gaan. Wel zouden huizenkopers van tevoren meer informatie moeten krijgen over het energielabel.

Begin 2015 kregen alle huiseigenaren een nieuw voorlopig energielabel voor hun huis. Bij de verkoop van een woning moet het label definitief worden gemaakt.

VBO stelde eerder al dat kopers het energielabel niet laten meewegen in hun beslissing om een woning wel of niet te kopen. Ook zou het label er niet toe leiden dat woningeigenaren hun woning

Datum: 19-08-'15

Terug