Voorpagina Warme daken Witte dakbedekking Zonne energie Groene daken Moestuin daken Herbruikbare daken Contact
Op het dak worden spectaculaire dingen gebouwd

Steden groeien niet alleen in de breedte, maar zoeken ook steeds meer de hoogte op. Boven op platte daken worden juist nu spectaculaire restaurants, bars, parken en appartementen gebouwd. The sky is the limit meld het NRC.

Steden groeien niet alleen in de breedte, maar zoeken ook steeds meer de hoogte op. Boven op platte daken worden juist nu spectaculaire restaurants, bars, parken en appartementen gebouwd. The sky is the limit meld het NRC.

De Duitse uitgever Taschen heeft recent een groot overzichtsboek Rooftops gepubliceerd. Ruim 2,5 kilo zwaar en zo groot dat er bijna een dak­kapel op kan worden geplaatst. De Amerikaanse historicus Philip Jodidio beschrijft 47 dakbebouwingen uit vijf continenten. Met een voorkeur voor spectaculaire optopvoorbeelden. Eilanden in de hemel, islands in the sky. Een oude vrachtwagen­container op een gedateerd gebouw in de schaduw van het Empire State Building in New York kan met goede wil worden bestempeld als low budget opbouw. Andere projecten vallen in de categorie ‘je gelooft het pas als je de foto’s hebt gezien’. Of op het dak hebt gestaan. De meest extreme dak­opbouw is die van het Marina Bay Sands Hotel, de nieuwe landmark van Singapore, ontworpen door de Israëlisch-­Canadese architect Moshe Safdie. Boven op drie 190 meter hoge torens is een cruiseschip gestrand van 340 lang; dat is ruim drie keer de hoogte van de Domtoren in Utrecht. De punt van het schip steekt zonder ondersteuning 65 meter uit over de torens. Kan dat? Ja, dat kan.

marina bay sands in Singapore 


Nederlandse platte daken

Nederland is een dichtbevolkt land, toch zijn de grootste Nederlandse steden relatief dunbevolkt. Binnen de ringweg van Parijs (de Périphérique intérieur) wonen bijvoorbeeld vier keer zoveel mensen als binnen de ring van Amsterdam, een gebied van vergelijkbare omvang. Optoppen is een voor de hand liggende mogelijkheid om de binnensteden van Amsterdam, Rotterdam en Den Haag uit te breiden.

Rotterdam ontwikkelt in hoog tempo een indrukwekkende skyline. Die toename van wolkenkrabbers sluit aan bij een constatering van Jodidio in de inleiding van zijn boek: de aanslagen op het World Trade Center in New York hebben de populariteit van hoogbouw in steden niet geremd.

Lees verder op het NRC Datum: 03-04-'17

Terug