Voorpagina Warme daken Witte dakbedekking Zonne energie Groene daken Moestuin daken Herbruikbare daken Contact
Ruim 16 procent stijging duurzame energie in Nederland

Van alle energie die Nederland in 2014 heeft verbruikt had 5,6 procent een hernieuwbare oorsprong. Een groei van 0,8 procentpunt ten opzichte van 2013, zo blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.

duurzame energieVan alle energie die Nederland in 2014 heeft verbruikt had 5,6 procent een hernieuwbare oorsprong. Een groei van 0,8 procentpunt ten opzichte van 2013, zo blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft het aandeel duurzame energie in het totale energieverbruik gepubliceerd voor 2014.
 
Het aandeel hernieuwbare energie in de totale energiemix was in 2014 5,6 procent. Daarmee maakt Nederland als geheel een grote stap ten opzichte van de 4,8 procent het jaar ervoor. Tegelijkertijd is er nog een lange weg te gaan op weg naar het streefdoel voor 2020. Dan moet 14 procent van het totale energieverbruik duurzaam opgewekt zijn.
 
Daling energieverbruik in Nederland
Een belangrijke oorzaak van de percentuele toename van bijna 17 procent in duurzaam energiegebruik is de daling van het aardgasgebruik in 2014. Het hele jaar was gemiddeld vrij warm, waardoor er minder vaak verwarming nodig was. Daarnaast daalde ook de verkoop van benzine, diesel en andere transportbrandstoffen.
 
In absolute zin steeg het aandeel duurzame energie voor warmte het meest. Vooral door een nieuwe subsidie voor op biomassa gestookte ketels in de industrie. In zowel de duurzame opwek als het eindverbruik van elektriciteit waren de verschuivingen gering.
 
Tegelijkertijd met de nieuwe cijfers voor 2014 herziet het CBS ook het aandeel duurzame energie in 2013. Eerder rapporteerde het bureau een percentage van 4,5 procent duurzame energie in 2013. Dat is naar aanleiding van nieuwe en verbeterde onderzoeksmethoden nu bijgesteld naar 4,8 procent.
Door:CBS


Datum: 07-07-'15

Terug