Voorpagina Warme daken Witte dakbedekking Zonne energie Groene daken Moestuin daken Herbruikbare daken Contact
Stadsbestuur Rotterdam wil varkens op het dak

Varkens houden op een dak? Bezopen vindt LTO Nederland het idee. Compassion in World Farming ziet minder bezwaren. Maar over één ding zijn ze het eens: varkens hebben geen hoogtevrees.

Varkens houden op een dak? Bezopen vindt LTO Nederland het idee. Compassion in World Farming ziet minder bezwaren. Maar over één ding zijn ze het eens: varkens hebben geen hoogtevrees. Na het Varkenshuis op Katendrecht in 2013 wil Stichting Rotterdamse Oogst komend jaar opnieuw een kleinschalig experiment doen met het houden van varkens in de stad. Dit keer worden twee biggetjes vetgemest bovenop een dak.

De Partij voor de Dieren maakt bezwaar omdat varkens last zouden hebben van hoogtevrees. ,,Ik heb daar erg om moeten lachen,'' zegt initiatiefneemster Gerda Zijlstra. ,,Ze komen echt niet met hun neus over de rand te staan.''

Door te weten waar je vlees vandaan komt, wordt de afstand tussen bord en boer kleiner. Dat is de gedachte achter het varkensexperiment van Rotterdamse Oogst. ,,De bezwaren tegen het Varkenshuis op Katendrecht bleken ongegrond. De dieren zijn niet losgebroken of lastiggevallen. Integendeel, het werd een ontmoetingsplek voor een brede doelgroep.''

'Penthouse'
Om het nut van het varken voor de stad verder te onderzoeken, verruilt Rotterdamse Oogst een braakliggend terrein voor een dak. Daar zal het de dieren aan niets ontbreken: ze krijgen stro, een bak zand om in te wroeten, een 'penthouse' om in te schuilen en flinke porties gft. ,,Rotterdam doet niets met groente- en tuinafval, terwijl varkens het prima kunnen verwerken.''

LTO Nederland stipt aan dat dieren op het dak niet nieuw zijn. Het grasdak van de pakhuizen van het Westelijk Handelsterrein werd jarenlang gekortwiekt door schapen. Niettemin vraagt de Land en Tuinbouw Organisatie zich af waarom je varkens op een dak zou willen houden.

,,Wat wil je kinderen daarmee leren? Dat vlees op de daken groeit? Het geeft geen reëel beeld. Wij organiseren met alle plezier excursies naar varkensboerderijen om te laten zien waar vlees echt vandaan komt,'' reageert een woordvoerster.

Frisse lucht
Directeur Gert Laugs van Stichting Compassion in World Farming Nederland, belangengroep voor landbouwdieren, vindt varkens op een dak een 'vreemd idee'. ,,Aan de andere kant hebben ze er meer ruimte en frisse lucht dat de 12 miljoen varkens die in stallen leven. Als ze goed worden verzorgd en voldoende stro en beschutting hebben, hoeft er geen bezwaar te zijn,'' zegt Laugs.

,,Projecten die mensen laten nadenken over de relatie tussen mens en dier zijn welkom. Al ben ik wel huiverig voor circuseffecten.

'' Dat varkens hoogtevrees zouden hebben, is volgens beide organisaties allerminst aangetoond. ,,Varkens kunnen niet ver kijken. Waarschijnlijk merken ze het niet eens.'' 
Bron AD


Datum: 23-01-'15

Terug