Voorpagina Warme daken Witte dakbedekking Zonne energie Groene daken Moestuin daken Herbruikbare daken Contact
Steeds meer ontwikkelingen op het platte dak

De tijden dat je op platte daken alleen maar kiezels kon vinden, ligt al geruime tijd achter ons. In dichtbevolkt Nederland worden de dure vierkante meters van de daken steeds vaker tot nut gemaakt. Het brengt een heel andere dimensie in het dakdekken met zich mee, aldus David Kemena, directeur van DAKMERK.

Wortelwerend

groene dakenAlhoewel gebruiksdaken nu maximaal 10 procent van de markt uitmaken, ziet Kemena dat aandeel de komende jaren zeker toenemen. “Dit soort daken in het centrum van de grote steden betreffen de duurste vierkante meters en bieden vaak prachtig uitzicht. Niet zo gek dat woningeigenaren er dan graag een tuin of terras op laten aanleggen.” De belangrijkste vraag komt echter van de zakelijke daken, waarbij beleggers of beheerders via energiewinning extra inkomsten willen genereren. Daarnaast draagt een groendak bij aan het duurzame imago van een project. Dat is weer goed voor de verhuurbaarheid.” Dat de participanten binnen Dakmerk wel varen bij de nieuwe ontwikkelingen kan Kemena niet ontkennen. “Even plat gezegd vereist zo’n multifunctioneel dak wel even wat andere kennis dan een standaard bitumen of kunststof dak. In Nederland zijn zo’n duizend dakdekkersbedrijven. Dertig daarvan zijn aangesloten bij Dakmerk, maar die doen grofweg een derde van de markt aan platte daken. Het zijn dus vooral de grotere kwaliteitsdakdekkers die bij ons lid zijn en die ook de expertise hebben om dit soort complexe nieuwe toepassingen te kunnen uitvoeren.”

Faillissementen en zzp’ers

Dakmerk biedt tien jaar garantie op de door de aangesloten bedrijven gelegde daken. Kemena: “Dat bieden we al langer voor gewone platte daken, maar recent ook voor gebruiksdaken.” De garantie dekt in dat geval het dak, maar niet alles wat erop staat, alhoewel Dakmerk nu, inspelende op de nieuwe ontwikkelingen, ook een aanvullende verzekering in het leven heeft geroepen die bij waterondichtheid het verwijderen en opnieuw aanbrengen van bijvoorbeeld beplanting en zonnepanelen dekt. “Dat kan anders voor opdrachtgevers toch aardig in de papieren lopen.” Afgezien van de gebruiksdaken neemt de vraag naar ‘gewone’ Dakmerk platte daken ook toe. “Klanten zoeken in toenemende mate zekerheid, die we met onze garantie bieden. Als er een lekkage optreedt, ben je echt aan de beurt. Ik denk dat de toegenomen interesse mede een reactie is op de faillissementen van de laatste tijd en het in toenemende mate verschijnen van zzp’ers op de bouwplaats, al dan niet uit verre buitenlanden. Dan neemt men toch liever het zekere voor het onzekere. Het feit dat we initiatiefnemer zijn van de bijbel van dakdekkend Nederland, de Vakrichtlijn, helpt ook zeker bij het versterken van ons kwaliteitsimago.”

Bron: dakmerkDatum: 05-03-'14

Terug