Voorpagina Warme daken Witte dakbedekking Zonne energie Groene daken Moestuin daken Herbruikbare daken Contact
Utrecht wil verplicht Zonnepanelen bij nieuwbouw

De gemeente Utrecht heeft haar Energieplan gepubliceerd.

De gemeente Utrecht heeft haar Energieplan gepubliceerd. Het is tot stand gekomen met 165 meedenkende inwoners die hier aan hebben bijgedragen. In het plan is opgenomen dat daar waar de gemeente grondexploitatie voert bij nieuwbouw in Utrecht zonnepanelen verplicht worden.
 
Voor nieuwbouw zijn zonnepanelen dus een verplichting, daarbij geldt wel dat het om een geschikte plek moet gaan. In Utrecht is nu nog maar twee procent van het geschikte dakoppervlak voorzien van zonnepanelen (62.000 vierkante meter). Door de verplichtstelling wordt beoogd dit aandeel te vergroten.
 
De gemeente Utrecht gaat ook grootschalig zonnepanelen inkopen, waardoor de plaatsing voordeliger wordt. Ditzelfde wordt gedaan bij de grootschalige inkoop van LED verlichting.
 
Zonnepanelen Utrecht 
In het plan wordt duidelijk gemaakt dat de gemeente Utrecht bij aanbestedingen van nieuwbouwwoningen duurzaamheid en/of energieneutrale woningen hoger gaat waarderen (EMVI). Met dit plan en de verplichtstelling van zonnepanelen loopt Utrecht voor op de nationale wetgeving. Voor woningen buiten de eigen grondexploitatie en voor particuliere woningbouw is verplichting wettelijk niet mogelijk. Utrecht wil daarom in gesprek met de Rijksoverheid om meer experimenteerruimte te krijgen.
 
Naast zonnestroom is er in het plan ook ruimte voor zonnewarmte. Utrecht is de stad met het oudste stadsverwarmingsnet van Nederland. Bedrijven, particuliere- en huurwoningen zijn aangesloten op dit net. Om dit stadsverwarmingsnet duurzamer te maken wordt er gekeken naar verschillende methoden zoals toevoeging van zonnewarmte, warmte uit verbranding van biomassa en (diepe) aardwarmte.
Het huidige college heeft flinke ambities om nieuwe woningen in de stad te bouwen zegt Groot Wassink. Volgens de partij zou de aanleg van één hectare aan panelen genoeg energie opleveren voor ongeveer 700 huishoudens. GroenLinks gaat haar energieplannen bespreken in de gemeenteraad. 
 


Datum: 01-08-'17

Terug