Voorpagina Warme daken Witte dakbedekking Zonne energie Groene daken Moestuin daken Herbruikbare daken Contact
Vermogen zonnepanelen in Nederland is bijna verdubbeld

Het vermogen van zonnepanelen in Nederland is vorig jaar bijna verdubbeld. Dat vermogen steeg van 365 megawatt (MW) in 2012 tot 665 MW in 2013.Dat blijkt uit cijfers van de Nederlandse netbeheerders die zijn verzameld door zonnestroom-expert Peter Segaar.

Het werkelijke vermogen zou zelfs nog hoger kunnen liggen omdat netbeheerders niet alle capaciteit in Nederland registreren.

De Nederlandse netbeheerders registreerden vorig jaar 101.326 nieuwe installaties, het merendeel op daken van particulieren. "Een fenomeen dat je ook in andere internationale groeimarkten ziet. Het stimuleert als je ziet dat je buurman het heeft. Dan wil je niet achterblijven," aldus een woordvoerder van het zonne-conferentie The Solar Future NL, waar Segaar zijn cijfers presenteert.De groei komt ook door collectieve inkoopacties, die de lage prijs van zonnepanelen verder doen dalen, en de inmiddels meer dan driehonderd lokale coöperaties en burgerinitiatieven. Daarbij plaatsen mensen samen grotere systemen op allerlei gebouwen, zoals scholen en bedrijfsdaken.

Datum: 26-03-'14

Terug