Voorpagina Warme daken Witte dakbedekking Zonne energie Groene daken Moestuin daken Herbruikbare daken Contact




Zonnecel spray kan in de toekomst huidige zonnepaneel vervangen

Britse wetenschappers hebben zonnecellen ontwikkeld die als spray kunnen worden aangebracht. De vondst zou de prijs van zonne-energie kunnen helpen verlagen.

Wetenschappers werken al langer aan mogelijkheden om zogenoemde organische zonnecellen in spray-vorm te ontwikkelen. Onderzoekers van de Britse universiteit van Sheffield hebben nu zo'n spray ontwikkeld op basis van het mineraal perovskiet. Dat mineraal is efficiënt en toch goedkoop, in tegenstelling tot eerdere experimenten met vloeibaar aan te brengen zonnecellen, die van organisch materiaal waren gemaakt.

Tijdens fabricage gaat relatief weinig van het materiaal verloren, bovendien is de techniek makkelijk op te schalen. Huidige zonnecellen worden op basis van het element silicium ontwikkeld. Het kost relatief veel energie dergelijke materialen te ontwikkelen, een nadeel dat de cellen op basis van perovskiet niet hebben. "De hoogste efficiëntie die nu met organische zonnecellen is behaald, ligt rond de 10 procent", zegt hoofdonderzoeker professor David Lidzey. "Perovskiet-cellen hebben nu een efficiëntie tot 19 procent, niet zoveel minder dan de 25 procent die silicium zonnecellen nu opbrengen. Dat materiaal domineert de wereldwijde markt voor zonne-energie."

De perovskiet-cellen zijn niet organisch, maar werken wel vergelijkbaar met organische cellen. "We hebben de lichtabsorberende laag, de organische laag, vervangen door perovskiet-verf", aldus Lidzey. "Dat zorgt voor een behoorlijke toename in efficiëntie."
In de huidige testopstelling konden de Britse wetenschappers zonnecellen sprayen met een efficiëntie van 11 procent. Naast de energie-efficiëntie en de schaalbaarheid van de techniek, maken de spray-zonnecellen ook zonnepanelen in veel verschillende vormen mogelijk. De techniek is vooralsnog niet geschikt voor in de praktijk, maar volgens de onderzoerkers veelbelovend.

Bron: NU.nl/Floris Poort


Datum: 05-08-'14

Terug