Voorpagina Warme daken Witte dakbedekking Zonne energie Groene daken Moestuin daken Herbruikbare daken Contact
Zonnepanelen stuk goedkoper dankzij nieuwe belastingregels

Consumenten kunnen goedkoper zonnepanelen aanschaffen dankzij nieuwe belastingregels. De btw op aanschaf en installatie kunnen worden teruggevraagd bij de Belastingdienst, waarbij de belastingregel met terugwerkende kracht geldt sinds 20 juni 2013.

Voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal berekende dat door de nieuwe btw-regels de aanschaf van zonnepanelen even goed rendeert als een spaarrekening met zeven procent recente. Als voorbeeldcasus haalt de organisatie aan dat een standaardpakket van zes zonnepanelen (1440 wattpiek) van € 2.900 een teruggave van ruim 400 euro oplevert.

Consumenten die na 20 juni 2013 zonnepanelen hebben laten installeren, kunnen van de nieuwe regels profiteren. Het terugvragen van btw wordt door Mariken Stolk van Milieu Centraal eenvoudig genoemd. Terugvragen van btw is niet moeilijker dan het aanvragen van zonnepaneel-subsidie, die tot augustus 2013 beschikbaar was.

Btw-aangifte
In theorie moet iedereen die zonnepanelen koopt voortaan btw-aangifte doen, maar in de praktijk hoeven particulieren, die geen administratieve stappen willen zetten, niets te doen. Als de Belastingdienst niets verneemt, krijgt de particulier automatisch ontheffing van btw-aangifte op grond van een regeling voor 'kleine ondernemers'. In de praktijk vallen alle particulieren onder die regeling.

Terugvragen
Particulieren die hun btw terug willen vragen, moeten wel de nodige administratieve stappen zetten en kunnen daarbij onmiddellijk een verzoek doen om na teruggave verdere ontheffing te krijgen van btw-aangifte. In de toekomst kan de huidige kortingsmogelijkheid verdwijnen, aangezien er op dit moment op Europees niveau wordt gesproken over aanpassing van de regels.Datum: 13-01-'14

Terug