Voorpagina Warme daken Witte dakbedekking Zonne energie Groene daken Moestuin daken Herbruikbare daken Contact
Groene daken

Een groendak is net alsof u een tuin heeft op uw dak. Het ziet er aanzienlijk leuker en kleurrijker uit dan een gewoon dak. Maar een groendak heeft ook grote voordelen, niet alleen voor u als eigenaar, maar ook voor omwonenden en de overheid. Geen grijze omgeving bij regen, maar fris en vrolijk groen. Bovendien heeft uw dak bij een fikse regenbui vaak moeite om het water kwijt te kunnen. Bij een groendak, dat is beplant met verschillende soorten vegetatie, wordt het water vertraagd afgevoerd naar het riool of open terrein. Daarnaast blijft in de zomer uw binnenklimaat koeler. Groene daken zorgen ook voor een betere luchtkwaliteit in bijvoorbeeld steden.

Er bestaan twee soorten groendak: de extensieve groendaken (kruiden- of vegetatiedaken) en de intensieve groendaken (daktuinen).

groene daken

groen dak

Subsidies groendak

In veel steden worden subsidies verstrekt voor de aanleg van een groen dak. Op dit moment zijn er subsidies beschikbaar in de volgende steden en gemeentes: Amsterdam West, Amsterdam Nieuw West, Amsterdam Oost, Utrecht, Den Haag, Rotterdam, Groningen, Nijmegen, Delft, Leeuwarden, Nieuwegein, Apeldoorn, Heemskerk, Tiel.


Regeling voor bedrijven om een groen dak te plaatsen

Een groendak plaatsen met korting? Dat kan met de MIA-Vamil regeling. MIA staat voor milieu-investeringsaftrek. Dit is een fiscale aftrekregeling voor ondernemers die investeren in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen. Vamil staat voor willekeurige afschrijving milieu-investering. De Vamil-regeling biedt ondernemers een liquiditeit- en rentevoordeel. De subsidie wordt gegeven door de belastingdienst in de vorm van een vrije afschrijving (Vamil) of als reductie van de winst (MIA). Om in aanmerking te komen voor de MIA-Vamil regeling geldt het volgende: