Voorpagina Warme daken Witte dakbedekking Zonne energie Groene daken Moestuin daken Herbruikbare daken Contact




OM wil 'Paal en perk aan goedkoop en ondeugdelijk werk'

Het Openbaar Ministerie wil met hoge boetes 'paal en perk stellen aan snel en goedkoop ondeugdelijk werk'. Dat blijkt bij een strafeis bij een koolmonoxidevergiftiging in Meppel, waarbij 2 mensen omkwamen.

Het Openbaar Ministerie wil met hoge boetes 'paal en perk stellen aan snel en goedkoop ondeugdelijk werk'. Dat blijkt bij een strafeis bij een koolmonoxidevergiftiging in Meppel, waarbij 2 mensen omkwamen.

Persofficier Pieter van Rest doet voor de microfoon van RTV Drenthe een appèl op professionaliteit en vakmanschap. "Niet snel en goedkoop werken, maar veiligheid moet de norm zijn." Het openbaar ministerie heeft in totaal 150.000 euro aan boetes geëist tegen de bedrijven die verantwoordelijk worden geacht voor een koolmonoxidevergiftiging in Meppel.

De boetes, twee van 75.000 euro, zijn voor het bedrijf dat de ondeugdelijke rookgasafvoer heeft geïnstalleerd, en het bedrijf dat de kwaliteit ervan had moeten controleren. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) zijn beide bedrijven (mede) verantwoordelijk voor de dood van een jong stel (23 en 19) in een kort daarvoor gerenoveerde flat in Meppel in 2010. Klik hier voor een verslag van de zitting van RTV Drenthe. Het onderzoek van het OM wees uit dat beiden bedrijven hun werk niet goed hebben uitgevoerd. Persofficier Pieter van Rest: "De bedrijven maken er een potje van. Verkeerd materiaal, ondeugelijke beugeling, een verkeerde schacht en gebrekkige controle. Werknemers van installateur en controlerend bedrijf waren niet op de hoogte van de voorschriften die sinds jaar en dag bekend zijn."

Afvoerpijpen
In dit bewuste geval zijn de rookgasafvoerpijpen niet vastgezet en uit elkaar geschoven. Hierdoor is de koolmonoxide via een slecht geventileerde schacht in de woning terecht gekomen. Het OM spreekt bij beide bedrijven van aanmerkelijk onachtzaam, onzorgvuldig en nalatig handelen. Het wetboek maakt alleen een geldboete mogelijk. Met de strafeis wil het OM een grens stellen aan snel en goedkoop werken.





Datum: 17-01-'15

Terug