Voorpagina Warme daken Witte dakbedekking Zonne energie Groene daken Moestuin daken Herbruikbare daken Contact
Opbrengsten windmolens op dak “onrealistisch hoog”

Ideeën voor daken met kleine windmolens voor in de stad werken vaak niet. Er wordt te weinig rekening gehouden met bevindingen van wetenschappers.

Dit stelt hoogleraar stedenbouwfysica Bert Blocken van de Technische Universiteit in Eindhoven tegenover Bouwblad Cobouw. Volgens Blocken worden er soms systemen verkocht aan partijen die het in de praktijk niet goede renderen. De windstroom volgt, volgens de hoogleraar, niet altijd de weg die een ontwerper van een dak met windmolens heeft bedoeld.

‘Onrealistisch hoge opbrengsten’
De geadverteerde opbrengsten van zulke systemen zouden “onrealistisch hoog” zijn en gebaseerd op “foute aannames”. Hij deed onderzoek naar welke concepten wel werken en vooral waar die het beste werken. Samen met investerings- en adviesbureau Dutch Green Company, Bronsema Consult van uitvinder Ben Bronsema en de TU Eindhoven wordt nu een systeem gebouwd op een hoteldak in Amsterdam waarvan Blocken denkt dat het wel werkt. De wetenschapper gaat 25 verticale windturbines plaatsen in een vierkant van 5 bij 5 windturbines. 

Bron: TU


Datum: 06-08-'14

Terug